Delad-vårdnad.se
Råd och tips för dig som delar vårdnad av barn

Kundvagnen är tom
Dela denna sida på:
FacebookTwitterLinkedInGoogle BookmarksMyspaceTumblrRedditGoogle ReaderDiggDeliciousBlinkListStumbleUpon

Gemensam vårdnad - Hur påverkar en skilsmässa ett barn?


Smartare liv för dig

Det är förstås väldigt individuellt, men man brukar kunna se ganska tydliga, gemensamma tendenser för barn i olika åldersgrupper.

Spädbarn:
Det kan kanske låta onödigt känslokallt och cyniskt, men en skilsmässa där barnet fortfarande är ett spädbarn är kanske också den minst problematiska. Av förklarliga skäl kan ett litet barn varken förstå eller uttrycka sina tankar och känslor på samma sätt som ett större barn.
Det innebär inte att ett spädbarn inte kan känna av den oro som uppstår mellan två föräldrar som inte kommer överens. Även ett litet barn har mycket väl utvecklade känselspröt som ofelbart signalerar att något är annorlunda och fel. Småbarn märker förstås om föräldrarna bråkar, om de är arga, stressade eller ledsna. Likaså om det finns äldre syskon i närheten som blir upprörda och ledsna. Ett litet barn reagerar på oroligheterna genom att bli grinig och gråta lättare än vanligt och kräva mer uppmärksamhet än kanske annars normalt. När ett litet barns viktiga vardagsrutiner rubbas, påverkas också barnets förmåga att äta och sova. Den sociala biten förändras också, värmen och närheten kanske saknas och plötsligt har mamma kanske inte alls lust att leka och pyssla om sitt barn lika mycket som förut, och inte pappa heller. Det är lätt att tankarna försvinner åt ett helt annat håll, tusen andra problem pockar på uppmärksamhet och stjäl viktig tid från att mata, sköta, bada och leka med barnet på regelbundna tider. Kanske är mamma och pappa inte heller hemma lika mycket som förut heller. Små barn kan kanske inte förmedla sina tankar och sin oro, men den finns där ändå. De känner och de förstår, trots allt!

Barn i dagisåldern:
Om det är oroligt hemma är det lätt hänt att barn i den här åldern plötsligt blir "baby" igen. Utvecklingen tycks inte bara ha stannat, utan dessutom börjat gå baklänges. Det är inte ovanligt att ett barn i dagisåldern vars föräldrar separerat på nytt söker sig till sin gamla snuttefilt, gosedjur, börjar suga på tummen, vilja ha napp eller rent av kissar på sig igen. Trots och plötsligt ilskna utbrott är inte heller ovanliga.
Här gäller det att ha tålamod, ge barnet mycket värme och närhet. Låt dem söka tröst som de vill, det är inte farligt att vilja bli baby igen ett tag. Det är en normal reaktion. Prata så mycket du kan med barnet.
Försök förklara vad det är som händer mellan mamma och pappa. Förklara att det kommer vara lite jobbigt en tid, men att allting kommer att bli bra igen. En extra kram löser inga världsproblem, men den är alltid lika välkommen och välgörande och en tröst ständigt värd sin vikt i guld.
Var inte rädd för att berätta för personalen på dagiset hur situationen ser ut hemma, berätta att ni håller på att skilja eller precis har separerat. Lasta inte över dina problem på dem, men de är vana vid sådana situationer och kan bistå med värdefull hjälp och tröst de timmar på dagen som du själv inte kan tillbringa med ditt barn.

Barn i förskoleåldern upp till 10 års åldern:
Det här är en känslig ålder, barnets tillvaro slits plötsligt sönder och familjen splittras. Det handlar om oro, förvirring och stora känslor som barnet kan ha svårt att hantera och klä i ord och uttryck. Detta kan resultera i mycket gråt och allmän nedstämdhet, barnet kan också bete sig antingen överaktivt eller lätt apatiskt, sorgen tar sig många olika uttryck. Det är inte ovanligt att barn i den här ålderskategorin också tar på sig skulden för oroligheterna hemma och för föräldrarnas uppbrott. Som alltid gäller det att försöka lägga sina egna problem och bekymmer åt sidan och prata med barnet - försöka förklara så gott det går att han eller hon inte har någon skuld i att mamma och pappa inte kommer överens och inte längre vill bo tillsammans.
Barn i den här åldern oroar sig ofta mycket för de rent praktiska sakerna, som t.ex. var han eller hon ska bo och hos vem, om man måste byta förskola eller skola, om han eller hon måste sluta träna fotboll eller byta gympagrupp.

Lästips som andra har gillat

Överlevnadshandbok för skilda föräldrar med gemensamma barn

”Separationen kom som en blixt från en klar himmel och jag kände att jag behövde hjälp med att hantera hela situationen. Jag hade svårt för att överskåda konsekvenserna och din bok fungerade som en bra checklista över allt (nåja) som jag borde tänka på. Den underlättade helt klart!
Den har hjälpt mig att se praktiskt på situationen och att tänka klart. Den hjälpte mig att bestämma mig för att sälja mitt hus i och att flytta åter till Stockholm för att komma närmare min son som flyttat(s) till Norrköping. En bra bok som du borde försöka sälja in till alla familjerådgivare! De kan dela ut den till alla skilsmässopar för att undvika onödiga och dyra vårdnadstvister.”

Magnus Jönsson

”Den är tydlig, tar död på ett antal myter, den fokuserar på barnens bästa, och ger mig argument gentemot mig själv och mitt ex att göra vardagen enklare. Den har hjälpt mig med flera vardagssituationer som t.ex. schema och planeringar men framförallt att fokusera på barnens bästa och lägga sitt eget åt sidan. Jag gillar uppställningen, enkelt och översiktligt.”
Marit Fastlund

”Den var konkret, tydlig, lättläst och klargör på ett enkelt sätt hur man kan/bör förhålla sig som vuxen. Kan läsas oavsett vilken "roll" du har separerad/ny partner/fd partner och ger kunskap om hur de genom egentligen sunt förnuft och respekt kan göra det bra för de barn som finns i en sådan situation. Alla föräldrar som ska separera borde läsa denna bok.”
Eva Ödlund

Läs mer om boken och vad fler läsare tycker här...

Om artikelförfattaren:

Stefan Ekberg har skrivit ett fyrtiotall böcker om företagande och personlig utveckling och har grundat Bokförlaget Redaktionen

Lägg gärna till mig som vän på Facebook

Läs mer om den här sajten här

Veckans samvetsfråga:
När allt är sagt och gjort - har du då sagt mer än du har gjort?Vill du ha fler liknande tips en gång i månaden?
Prenumerera gratis på månadsbrevet Smartare liv här:

Lev smartare och roligare
Du får konkreta tips om allt från personlig utveckling, praktiska råd om dina pengar, familjeliv och jobbet - allt för att du ska kunna leva ett smartare liv.

Smartare liv har 7 000 prenumeranter

Det är helt gratis att prenumerera och du kan avsluta prenumerationen när som helst

EXTRA BONUS - som prenumerant är du med i månadsutlottningen av bokpaket med smarta böcker från Ego förlag om att leva ett smartare liv.

Här kan du se om Nyhetsbrevet Smartare liv är något för dig.

Fyll i din e-postadress i rutan
Kom ihåg att alla uppgifter du lämnar till oss: namn, postadress och e-postadress - stannar i företaget. Din adress kommer inte att säljas, bytas eller delas med andra företag, organisa-tioner eller privatpersoner.
Delad-vardnad.se är ett projekt inom Bokförlaget Redaktionen
stefan@redaktionen.se | Sitemap